Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 286. rész

Publikálva: 2023.08.14 Frissítve: 2023.08.11 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Sokat tett a korcsolyasport meghonosításáért” 67. rész.

Szekrényessy ugyancsak sokat tett a hazai korcsolyasport fejlesztése, népszerűsítése érdekében. Szép írása az ősi városligeti korcsolyázásról, nélkülözhetetlen forrás, nem csupán a sportág kezdeteit illetően, hanem az általa vallott sportdemokrácia elvei szempontjából is:

Ragyogó napfényben fürdik Budapest utczáinak legdíszesebbje, a Sugárút. [mai Andrássy út]. A társas kocsikban ülők nagy része és számosan a gyalogosok közül fényes acélú korcsolyát tartanak kezökben, melynek széles vasa visszatükrözi a ráesett napsugarakat. A csípős észak-nyugoti szél, rózsásra festi a város szűk lakásaibanA széles járdákon, melynek vasár- és ünnepnapokon szűkeknek bizonyulnak, ezrével tolong a nép a faburkolatú szekérúton száz meg száz fogat, bérkocsi és társaskocsi hajt a Városliget irányába, a második köröndtől húzódó gránitkövezetű kocsiúton pedig a vasárnap dacára több társzekér döcög a város felé: a magyar főváros polgársága gyönyörködik azon útvonalában, melynél szebb nincs a világon.

A beteges színűvé halványult arcokat, s az ottani egészségtelen lég folytonos behatása alatt szenvedők valódi kéjérzettel szívják magokba a Liget felől áradó ózon teli levegőt. A főváros egyik nyilvános tüdeje, miként a befásított tereket s utakat teljes joggal nevezzük, megfelel kötelességének.

A hosszú, széles út élénk, tarka képet tár elénk, fokozva illik ez a tó jegére, melynek három bekerített pályáján éppoly pezsgő élet mutatkozik, mint az ingyenesek jegén.  Budapest büszke lehet városligeti jégpályáira, mert azok oly szép fekvésűek, hogy a bukaresti Csizmidzdú-korcsolyázási helyét nem számítva, nincs az európai fővárosokban egy sem, amely bájosabb környékkel bírna. Szent-Pétervár jégpályái a Néva és a Neszka ágain, melyek mielőtt havazott csaknem Kronstadtig nyúló pompás jégsíkot nyújtanak, Moszkva korcsolyázó-helyei a Kreml szomszédságában, Hamburg óriási területű jégpályája a város közepén, vagy pedig némelyik svájci város jégtükre nagyszerűbb képet tárnak ugyan elénk, mint a Városliget tavának jégsíkja, mely azonban bájosabb fekvésű. A pompás korcsolyacsarnok, amely mindazon kényelmet nyújtja, melyet napjainkban követelhetünk, a tó partjain elterülő szigetrészek, a két sziget épületei, melyeknek körvonalai a lombtalan fák közöl elénk fehérlenek, a velünk szemben álló hattyútanya: oly képet alkotnak, melyen örömest elmerengünk. A metsző észak-nyugoti szél nyugodni tért, az idő megenyhült, a hévmérő csak egy-két fokot jelez zérusz alatt. A tíz órási villanylámpa, melyeket tizenkét lóerejű gőzgép etet, tündöklő fényárba füröszti a bájos téli tájat és nappali fényt szór a jégen mulatókra, a zenekar dallamos keringőket játszik, melyeknek ütenye valóban szabályozza a kezdők lépéseit, az élénk zsibongás belevegyül a zenébe, míg a vidor kacaj kihallatszik e hangzűrzavarból: midőn azután a zenekar megszűn játszani a támadt viszonylagos csöndben fülünkhöz csap a szomszéd állatkert oroszlánjainak és tigriseinek ordítása. Az ég tiszta s a fölszálló telihold mintegy röstelli, hogy a villanyfény nagyobb világosságot vet a szép tájékra, mint ő.

Az éles korcsolyavas finom szilánkokat hasít a sima jégtükörből, melynek azután fehér jégporral födik a kékeszöld alapszínnel bíró jégpályát. A korcsolyázók egyenkint, párosával és összefogódzva siklanak tova, örülvén a jelennek, nem gondolva a múlttal és nem törődve a jövővel. A jégpálya egyik szögletében csinos ifjú tanítja e szép sport űzésére azon kecses lánykát, kinek oldalán nemcsak itt óhajtana haladni. Amott egy már korosabb delnő bizonyítja be, hogy ésszerű dolgot megtanulni sohasem késő. Előttem három-négyéves kisleány iringál, jobb oldalamon egy kitűnő korcsolyázónő röpül, balkézről pedig a birodalom egykori külügyére halad. A katonatiszt oldalán a kereskedősegéd suhanik el, a főrangú hölgy mellett igénytelen tanítónő űzi az egészséges sportot, a mágnással a gimnazista fut versenyt: valódi demokratikus mulatság, amely nem ösmeri el sem a rang, sem pedig a kor előjogát, kiváltságait…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!